Stap 1: Check je isolatie

Voordat je kunt beginnen met isoleren, moet je eerst weten hoe het nu gesteld is met de isolatie van je woning. Het gaat daarbij om je buitenmuren, dak, vloer en ramen. Op al deze plaatsen verliest je woning warmte. Doe de isolatie-zelfscan en achterhaal wat voor isolatie daar aanwezig is, en hoe goed die isolatie is. Dan kun je daarna bepalen waar je het beste kunt beginnen.

Doe de isolatie-zelfscan

Milieu Centraal heeft een handige tool ontwikkeld waarmee je stap voor stap je huis doorloopt: de isolatie-zelfscan. Met tips en uitleg per stap kom je erachter waar je al iets van isolatie hebt en wat de kwaliteit is van die isolatie. Aan het eind krijg je een advies op maat voor jouw woning over waar je het beste kunt beginnen met isoleren.

Waarmee begin je als eerste?

In grote lijnen geldt: begin daar waar je nog geen isolatie hebt en waar je het wel lekker warm wilt hebben in de winter. Daar is de meeste winst te behalen. Heb je al iets van isolatie maar is de kwaliteit matig of redelijk? Pak dit dan als tweede aan en kijk dan of je dit op slimme momenten, tijdens onderhoud of verbouwing, meteen kunt meepakken en verbeteren. Heeft je dak nog geen isolatie? Dan kun je dus het beste beginnen om je dak te isoleren.

Vraag advies aan een onafhankelijke energieadviseur of energiecoach

Je kunt er ook voor kiezen om advies in te winnen bij een onafhankelijk energieadviseur. Deze bekijkt je woning en geeft je advies over de maatregelen die voor jou nuttig zijn. Zo’n advies kost 200 tot 300 euro. Veel gemeenten hebben ook een energieloket waar je vragen kunt stellen over verduurzaming. Sommige loketten werken met energiecoaches die gratis bij je langskomen voor advies.

Check je isolatie met een warmtefoto

Wil je zeker weten dat er bij jouw woning nergens onnodig warmte weglekt? Met een warmtefoto of warmtescan wordt het warmteverlies zichtbaar. De plekken die rood of oranje kleuren, zijn plaatsen waar de warmte uit jouw woning weglekt naar buiten. Je kunt een warmtescan laten uitvoeren door een specialist.

Lees hoe Katinka het aanpakte

Katinka liet een bouwtechnische keuring doen bij de aankoop van haar woning. Daarna besloot ze dat ze energiebesparende maatregelen wilde in haar woning. Ze deelt haar ervaringen over hoe zij haar huis verduurzaamde. Ze neemt je stap voor stap mee in het proces van aanschaf tot installatie.