Stap 2: kijk naar het bouwjaar van je woning

Nu je weet hoe de isolatie van je woning is, is het slim om vooruit te kijken en een plan te maken voor de komende jaren. Sta daarbij ook stil bij je woonwensen. Hoe ga je jouw huis de komende jaren gebruiken? Heb je plannen voor onderhoud of een verbouwing? Stel: je wilt een werkkamer op zolder realiseren, maar je hebt geen dakisolatie. Dan is je dak isoleren een goede eerste stap. Dan zit je er straks comfortabel bij in je nieuwe werkkamer.

Wat zegt het bouwjaar over de isolatie van je huis?

Een andere optie is om van het bouwjaar van je woning uit te gaan. Oudere woningen hebben bij de bouw geen isolatie gekregen. Terwijl nieuwe woningen vaak wel al een dikke isolatielaag hebben. Het bouwjaar geeft je dus een indicatie van het isolatieniveau. Maar let op: achteraf kan er nog extra isolatie zijn aangebracht. Soms is dit terug te vinden in documentatie van je woning zoals technische keuringen, offertes of het energielabel.

Frans verduurzaamde zijn oude woning

Wil je weten hoe anderen het isoleren van hun huis aanpakte? Beluister dan de podcast van Porterenee. Zij bezocht in opdracht van a.s.r. Frans die zijn woning volledig verduurzaamde.

Heeft jouw huis een geïsoleerde spouw?

Is jouw woning tussen 1920 en nu gebouwd? Dan hebben de gevels van jouw huis hoogstwaarschijnlijk een spouw. Dit is een ruimte van vier tot zes centimeter tussen de binnen- en buitenmuur. Is deze ruimte niet geïsoleerd? Dan verdwijnt er veel warmte naar buiten in de koude maanden of komt er juist in de zomer veel warmte naar binnen. Zonde! Is jouw huis gebouwd tussen 1975 en 1991? Deze woningen hebben vaak al een spouwisolatie. Soms is het nodig om de spouw bij te vullen. Je kunt dit controleren met een warmtescan. Is jouw huis gebouwd na 1991? Dan is de spouwmuur al goed geïsoleerd.

'Van energielabel G naar A, wij zien het als een sport'

Willem en Marieke verbouwden hun huis en gingen van energielabel G naar A. Zij deden dit vanwege de besparing en voor het milieu, maar ze vonden het ook een uitdaging om het energielabel van hun huis te verbeteren naar label A.

Doe inspiratie op bij anderen

Ervaringen van anderen zijn erg nuttig bij het maken van een isolatieplan. Anderen kunnen je op weg helpen en inspireren. Dus vraag eens na bij je buren, familie of vrienden hoe zij het hebben aangepakt en of ze nog tips hebben. Sommige gemeenten hebben een voorbeeldhuis waar je inspiratie op kunt doen. Maar je kunt ook eens binnenkijken bij je buren via de Duurzame Huizenroute of om hulp vragen via slimmebuur.nl.