Stap 3: Regel je financiering

Isoleren van je woning kost geld. Maar door die eenmalige kosten gaat ook je jaarlijkse energierekening omlaag en zit je er gelijk comfortabeler bij. Daarnaast kun je de kosten omlaag brengen door slim gebruik te maken van subsidie, een aantrekkelijke lening of extra ruimte in je hypotheek.

Met isolatie bespaar je blijvend op je energierekening

Een huis zonder goede isolatie verbruikt veel meer energie. Het verschil tussen een goed geïsoleerde hoekwoning en een hoekwoning zónder isolatie kan oplopen tot 1.900 euro per jaar aan energiekosten. Het kan dus lonen om te investeren in isolatie. Spouwmuurisolatie kost voor een hoekwoning ongeveer € 2.400 en levert je per jaar € 650 euro besparing op. Je verdient deze kosten in ongeveer drie-en-een-half jaar terug.

Recht op subsidie?

Door je huis te isoleren draag je bij aan het terugdringen van de CO2-uistoot in Nederland. De overheid moedigt dit aan en stelt daarom subsidie beschikbaar. De belangrijkste voorwaarden zijn dat je de maatregelen laat uitvoeren (en niet zelf doet) en dat je minimaal 2 maatregelen toepast. Dit kunnen twee isolatiemaatregelen zijn óf een isolatiemaatregel en de aankoop van een warmtepomp of zonneboiler.

Lokale leningen of subsidies

Denk naast de subsidies van de Rijksoverheid ook aan de gemeenten en provincies. Zij geven soms ook subsidie voor isolatie en of je kunt bij hen soms een aantrekkelijke lening afsluiten. Het Warmtefonds heeft bijvoorbeeld de Energiebespaarlening met een gunstig tarief voor verduurzamen. Onderzoek welke regelingen er zijn en welke voorwaarden daaraan verbonden zijn.

Vanaf 1 november 2022 is het met een verzamelinkomen tot € 45.014 mogelijk om een Energiebespaarlening aan te vragen bij het Warmtefonds tegen 0% rente en zonder extra kosten. Het Warmtefonds is een initiatief van de Rijksoverheid om verduurzaming voor iedereen mogelijk te maken.

Extra lenen bij je hypotheek

Misschien is jouw huis meer waard dan je hypotheek? Dan heb je overwaarde. Je kunt ervoor kiezen om je hypotheek te verhogen voor energiebesparende maatregelen. Maar ook zonder overwaarde kun je hiervoor kiezen. Voor het verduurzamen van je woning mag je extra lenen in je hypotheek tegen vaak extra gunstige voorwaarden. Je mag je hypotheek verhogen tot 106 % de waarde van je woning, met een maximum van € 25.000. Je hypotheeklasten worden wel hoger, maar dat kun je meestal wegstrepen tegen de energiebesparing die het oplevert. Zo kun je duurzamer en comfortabeler wonen voor hetzelfde geld. a.s.r. biedt bij een nieuwe hypotheek standaard een Verduurzamingshypotheek aan van € 9.000. Klanten die al een hypotheek van a.s.r. hebben, kunnen deze aanvragen via hun online omgeving MijnHypotheek.

Wat kun je doen met € 9.000 ?

Bij a.s.r. kun je bijna altijd € 9.000 extra lenen bij je hypotheek voor energiebesparende maatregelen in de vorm van een Verduurzamingshypotheek. Maar wat kun je nu eigenlijk doen voor € 9.000 en wat levert dit je per maand op aan besparing? Bekijk twee berekeningen: één met een woning met een bouwjaar van vóór 1992 en één met een bouwjaar van ná 1992.