2/7
  • Pages
  • Editions
01 Zonnepanelen in 5 stappen op je dak
02 Stap 1: check je dak
03 Stap 2: financiering van zonnepanelen
04 Stap 3: eerste hulp bij offertes
05 Stap 4: na de aankoop
06 Stap 5: het meeste uit je zonnepanelen halen
07 Meer informatie

Stap 1: check je dak

Om zonnepanelen te plaatsen heb je een geschikte plek nodig. Op de meeste daken in Nederland kunnen zonnepanelen gelegd worden. Hoe zit dat met jouw dak? Is er voldoende ruimte? Heeft jouw dak de juiste helling en richting?

Lees verder

Ontdek of jouw dak geschikt is voor zonnepanelen

Ontdek waar je op moet letten als je zonnepanelen overweegt:

  • Is jouw geschikt?
  • Welke soorten zonnepanelen zijn er?
  • Hoeveel zonnepanelen passen er op je dak?
  • Wat doet schaduw met de opbrengst?
  • Wat kun je met een dummy zonnepaneel?
Is jouw dak geschikt?

Hoeveel zon krijgt jouw dak?

In de Zonatlas staan bijna alle daken van Nederland. Door je postcode in te vullen kom je erachter hoe geschikt je dak is en wordt een indicatie gegeven van het aantal zonnepanelen.

Als je dak niet geschikt is volgens de zonatlas, kijk dan nog even verder of vraag advies aan een installateur. Het kan zijn dat er te weinig data beschikbaar is en er toch nog mogelijkheden zijn voor jouw dak.

Naar Zonatlas

Doe de check van Milieu Centraal

Met de zonnepanelencheck van hoeveel panelen op je dak passen, hoeveel de panelen kosten, hoeveel stroom ze opleveren, hoeveel euro ze opleveren (met de nieuwe salderingsregeling), hoeveel CO2-uitstoot je panelen besparen.

Zonnepanelencheck van Milieu Centraal

Vraag je buren naar hun ervaring

Kijk eens rond in je buurt: misschien hebben je buren al zonnepanelen op het dak hebben liggen. De ervaring die zij hebben opgedaan, kan heel waardevol zijn. Zeker als jouw dak dezelfde positie heeft. Via platform Slimme Buur kan je op zoek gaan naar ervaringen van anderen.

Zoek ervaringen op slimmebuur.nl

Geen plek voor zonnepanelen maar toch zonnestroom?

Zijn zonnepanelen op jouw dak niet mogelijk? Dan zijn er ook andere manieren om toch te profiteren van zonnestroom. Bijvoorbeeld via een zonnestroomproject. Je draagt hiermee bij aan collectieve zonnepanelen op het dak van een school, boerenschuur of bedrijfspand. En de opbrengst van jouw panelen krijg je terug van de organisatie.

Meer weten over zonnestroomprojecten

Wanneer heb je een vergunning nodig?

Een vergunning voor zonnepanelen is in de meeste gevallen niet nodig. Alleen als je in een pand met monumentstatus of beschermd stadsgezicht woont is het nodig om een vergunning aan te vragen. Is dat bij jou het geval?

Meer weten over de regels van vergunningen

Zonnepanelen op een andere plek dan je dak

Is jouw dak niet geschikt, maar wil je toch profiteren van de zon? Mariska en Arno vinden een andere plek en kunnen hun elektische auto gratis rijden.

Het verhaal van Mariska en Arno