3/7
  • Pages
  • Editions
01 Zonnepanelen in 5 stappen op je dak
02 Stap 1: check je dak
03 Stap 2: financiering van zonnepanelen
04 Stap 3: eerste hulp bij offertes
05 Stap 4: na de aankoop
06 Stap 5: het meeste uit je zonnepanelen halen
07 Meer informatie

Stap 2: financiering van zonnepanelen

Zonnepanelen zijn een slimme investering, en dat blijft ook de komende jaren nog zo. Omdat je je eigen stroom opwekt, bespaar je op je energiekosten en krijg je een vergoeding voor de stroom die je levert aan het net. Op deze pagina lees je alles over hoe de financiering van zonnepanelen en hoe je de financiering slim aan kunt pakken.

Lees verder

Wat kosten zonnepanelen en wat leveren ze op?

Een set van 10 zonnepanelen kost gemiddeld 5.400 euro. Dit is inclusief omvormer, installatie en btw. De btw kan je terugvragen waardoor de prijs kan zakken tot 4.500 euro. De panelen leveren gemiddeld 470 euro per jaar op. Daarmee verdien je het aankoopbedrag in zeven jaar terug. Let wel op: btw terugvragen is op het moment alleen nog voor ondernemers.

Meer over prijs en opbrengst zonnepanelen

Hoe snel verdien je de zonnepanelen terug?

Het leggen van zonnepanelen wordt bij de hoge energieprijzen steeds aantrekkelijker. Maar hoeveel sneller verdien je de kosten nu precies terug? PorteRenee dook erin. Lees de blog of klik op de video.

Blog van PorteRenee

De afbouw van de salderingsregeling, hoe zit dat?

Dankzij de salderingsregeling is het gunstig om stroom te leveren: je krijgt dezelfde prijs voor elke kWh stroom die je aan het net levert, als dat je moet betalen voor de stroom die je afneemt. Daarmee kan je de twee tegen elkaar wegstrepen (‘salderen’). Vanaf 2023 wil de regering de salderingsregeling afbouwen (dat is het voorstel, het kan nog veranderen). Vanaf dan kan je elk jaar wat minder stroom wegstrepen. Je krijgt in plaats daarvan een terugleververgoeding. De komende jaren profiteer je dus nog van de regeling.

Meer over de salderingsregeling

Zijn zonnepanelen nog wel rendabel als de salderingsregeling wegvalt?

De salderingsregeling wordt afgebouwd. René wil al een hele tijd zonnepanelen, maar twijfelt nu toch. Ze onderzoekt of zonnepanelen nog wel aantrekkelijk zijn. Lees het hele onderzoek in de blog.

Meer over onderzoek opbrengst en salderingsregeling zonnepanelen

Vraag de btw-terug

Als je zonnepanelen aanschaft, betaal je btw over de aankoop en installatie. Dit bedrag kun je terugvragen bij de belastingdienst. Dat scheelt bijna 21% van de kosten. Voor een set van 10 zonnepanelen komt dit neer op een bedrag van 900 euro bij een gemiddelde aankoopsom van 5.400 euro. Sommige aanbieders nemen dit meteen mee in de offerte, maar je kan ook zelf het bedrag terugvragen. Milieu Centraal heeft een handig stappenplan hiervoor.

Stappenplan terugvragen btw

Check jouw gemeente voor subsidie

Voor zonnepanelen is geen landelijke subsidie beschikbaar. Wel is het mogelijk dat er lokaal subsidie gegeven wordt door de gemeente of provincie. In de energiesubsidiewijzer kan je zoeken op jouw gemeente om te achterhalen welke subsidies er zijn.

Meer over lokale regelingen in de Energiesubsidiewijzer

Bereken de opbrengst van zonnepanelen

Zonnepanelen aanschaffen is een duurzame investering, waarmee je geld terugverdient. Ben je benieuwd naar de berekening en opbrengst van zonnepanelen? a.s.r. en PorteRenee zochten dit voor je uit. Lees de blogs.

Meer over opbrengst zonnepanelen

Meer over opbrengst zonnepanelen

Opbrengst zonnepanelen op een zonnige dag