Uw persoonlijke situatie

Een lening voor een woning betaalt u terug over een lange periode. In zo'n lange periode kan er van alles veranderen in uw persoonlijke leven. Dat kunnen fijne maar ook verdrietige veranderingen zijn. Hieronder leest u wat u het beste kunt doen bij een aantal veranderingen, zoals samenwonen, gezinsuitbreiding of scheiding.

Gaat u samenwonen of trouwen?

Woonde u eerst alleen in uw woning en gaat u samenwonen of trouwen? Gefeliciteerd! Dit betekent dat er van alles verandert in uw leven. Vooral heel veel leuke dingen. Maar wat zijn de gevolgen voor uw woning en voor uw geldzaken?

Sinds 1 januari 2018 trouwt u standaard in beperkte gemeenschap van goederen. Dit betekent dat u niet automatisch samen eigenaar van uw woning wordt. Als u dat wel wilt, dan kunt u dat bij de notaris regelen. En er zijn meer gevolgen als u gaat samenwonen of trouwen. Vraag uw adviseur naar alles wat er verandert. U kunt ook kiezen voor geregistreerd partnerschap. Ook hierover kan uw adviseur u meer vertellen.

Krijgt u een kindje?

Kinderen veranderen uw leven. Ze geven vaak plezier en soms zorg, maar ze veranderen zeker uw geldzaken. Past uw woning nog wel bij uw nieuwe gezinssituatie? Is er voldoende ruimte voor ieder gezinslid?

Denkt u aan verbouwen of misschien zelfs verhuizen? Een babykamer inrichten hoeft niet zo veel geld te kosten. Maar voor een extra dakkapel of een uitbouw hebt u misschien wel een extra lening nodig.

En als u wilt verhuizen hebt u een hele nieuwe lening nodig. Bekijk hiernaast onze video over onze verhuisregeling.

Uw adviseur kan u helpen als u wilt verbouwen of verhuizen.

Gaat u uit elkaar?

Gaat u scheiden of uit elkaar? Dat is vaak geen makkelijke beslissing. En het betekent dat u veel moet regelen. Hele praktische zaken maar ook geldzaken. Blijft één van u in de woning wonen? En bent u samen eigenaar van de woning? Dan moet de notaris ervoor zorgen dat u of uw ex-partner alleen de nieuwe eigenaar van de woning wordt. En dan moet u ook met ons regelen dat u niet meer samen verantwoordelijk bent voor de lening voor de woning.

Neem hiervoor contact op met uw adviseur. Hij kan u hiermee helpen.

Wat moet u doen bij overlijden van uw partner?

Is uw partner overleden? Gecondoleerd met uw verlies. We wensen u heel veel sterkte in deze moeilijke tijd. Uw lening is nu waarschijnlijk het laatste waaraan u denkt. Toch zijn er wel zaken die u moet regelen voor uw lening. In overleg met u passen we uw lening zoveel mogelijk aan aan uw veranderde situatie.

Neem hiervoor contact op met onze Nabestaandendesk op asr.nl/service/nabestaandendesk. Ook uw vragen over andere producten van a.s.r. zoals verzekeringen of pensioenen kunt u hier stellen.