5. De impact van a.s.r. in cijfers

Percentage nieuwe hypotheken met verduurzamingslening tussen 20 juni 2020 en 21 juni 2021. Bron: a.s.r. en HDN

Van alle nieuwe a.s.r. hypotheken was afgelopen jaar 27,9% mét verduurzamingslening
Van alle nieuwe a.s.r. hypotheken die zijn afgesloten tussen juni 2020 en juni 2021, werd bij maar liefst 27,9% een extra verduurzamingslening bijgesloten. Dit kan zijn een Verduurzamingshypotheek, een Energie Bespaar Budget of Energie Besparende Voorzieningen. Hiermee torent a.s.r. boven het marktgemiddelde uit dat in die periode lag op 7,4%.
Klanten lenen gemiddeld € 9.945 voor verduurzaming.
Bij a.s.r. kunnen klanten naast de Verduurzamingshypotheek kiezen een Energie Bespaar Budget of Energie Besparende Voorzieningen. Van de in totaal 27,9% aan verduurzamingsleningen, gaat het in 13,4% van de gevallen om een Verduurzamingshypotheek.
87,3% van de klanten met een Verduurzamingshypotheek kiest voor een budget van € 9.000. Het gemiddelde bedrag van alle verduurzamingsleningen is € 9.945.

Verdeling bijgesloten verduurzamingsleningen bij a.s.r. tussen 20 juni 2020 - 21 juni 2021

Bron: a.s.r en HDN 20 juni 2020 - 21 juni 2021

De meeste klanten gebruiken het budget van de Verduurzamingshypotheek binnen een jaar

Van alle klanten die een Verduurzamingshypotheek hebben afgesloten, heeft 73,6% heeft binnen 1 jaar de energiebesparende maatregelen aangebracht en bij a.s.r. gedeclareerd.

Gemiddeld besteden zij € 7.943 aan energiebesparende maatregelen in en om hun woning, waarbij zonnepanelen de populairste maatregel is. Maar liefst 32,9% van de klanten besteedde een deel van hun Verduurzamingshypotheek hier aan.

Bron: a.s.r. over de periode mei 2021- september 2021

Gemiddeld twee energielabels omhoog

Het uiteindelijke doel dat a.s.r. wil bereiken met haar beleid rondom verduurzaming, is het terugdringen van de CO₂-uitstoot door woningen in Nederland. Dit is onder andere te meten door te kijken naar de impact van de getroffen maatregelen op het energielabel van de woningen. Eigen onderzoek onder een deel van de klanten met een Verduurzamingshypotheek wijst uit dat zij met een investering van ca. € 9.000 maar liefst twee energielabels omhoog gingen. Dit is slechts een indicatie, maar wel veel belovend. a.s.r. spant zich in om deze methode verder te ontwikkelen, zodat de impact van de energiebesparende maatregelen op de verbetering van de energielabels in de toekomst gemeten kan worden.